Atbalsta daudzveidība un arī citas palīdzības organizāciju darbība

Latvijas teritorijā iedzīvotāji visbiežāk ziedo naudu un daudzas lietas, kā piemēram, apģērbu. Tagad ir diezgan daudzas organizācijas, kas ļauj realizēt dažāda veida finansiālu atbalstu, tādējādi mums saviem spēkiem nemaz nav jāmeklē konkrēti tie, kam nepieciešama palīdzība, to jau izdara tāda veida organizācija. Mūsu valstī ziedo ne vien fiziskas personas, taču pat daudzi uzņēmumi un iespaidīgas kompānijas piedalās ziedošanas procesā. Kā tieši tiek īstenots labdarības process Latvijā? Ko dara labdarības fonds Latvijā? Viss tieši par ziedošanu vai arī atbalsta realizēšanu pie mums tālāk rakstā.

Īstenots atbalsts

Kā jau tika minēts, Latvijā labdarība īstenojas ļoti dažādos veidos un arī virzienos. Ziedo iedzīvotāji pat ar darbu, piem., kad vajadzīgi pedagogi darbā ar īpašiem bērniem vai arī meklējot dāvanas tiem. Šāds process tiek saukts jau par labprātīgo darbu, jo samaksa jau par to netiks izmaksāta. Ļoti daudz var tikt sakrāts, lietojot krājkases tirdzniecības centros, tagad tādā veidā arī vāc palīdzu Ukrainas valstij. Visērtāk ziedot ir caur lielām organizācijām, piemēram, ziedot.lv mājas lapa. Tās iestādes vietnē jau ir diezgan daudz dažādu variantu kam tad palīdzēt – palīdzība veciem cilvēkiem, atbalsts zinātnei, ārkārtas situācijās kā arī cita veida projekti. Katrs labdarības fonds Latvijā īsteno kādu projektu, pēc tam ar rezultātiem iespējams iepazīties fondu mājas lapās. Bez ziedošanas fondiem, pastāv vairāku turīgo iedzīvotāju izveidotie fondi, kā piemēram, Pētera Avena labdarības fonds. Šeit netiek savākti cilvēku ziedojumi, bet P.Avena kungs, izmantojot šo fondu, par savu naudu realizē dažāda veida atbalsta pasākumus, kuros tiek iekļauts atbalsts bērniem, zinātnei vai kultūrai, piemēram, ikgadu īstenotais Rīga Jūrmala festivāls.

Kā būt drošiem, ka fonds tad ir pārbaudīta ziedojumu vieta?

Mēs zinam, kādā veidā iespējams ziedot un cik dažādos veidos. Taču kā īsti izdalīt drošu labdarības organizāciju no krāpnieciskās organizācijas? Svarīgākais ar ko atšķiras savā starpā labdarības fons ir tas, kad šī nebūs peļņas organizācija, bet tika veidota balstoties jau uz sponsora naudu. Turpretim, labdarības biedrība, kura dibināta ziedojumu vākšanai, būs organizācija, kur saņem saziedotos līdzekļus un virza tos pamatojoties uz plānu. Bez šaubām, vēlāk par to ir jāatskaitās. Meklējot to vietu, kur var novirzīt ziedojumus, ieteicams, izlasīt onlainā atsauksmes. Jo, piemēram, daudzās publikācijas, kur kāds lūdz pēc palīdzības, bieži vien jau ir nepatiesas. Līdz ar to pirms tā, kad skaitīt skaitīt kaut kur savu naudu, pārbaudiet tā īstenību. Bieži vien labdarības projektus rīko pašvaldības, vairāki uzņēmumi, volantieru iestādes. Latvijā bez šaubām iedzīvotāji ir aktīvi attiecībā pret ziedošanu. Runājot par fondiem, Pētera Avena labdarības fonds, nemaz nav vienīgais Avena kunga labdarības darbības virziens. Pēc Dienas Bizness datiem Mihails Fridmans, kā arī Pjotrs Avens ziedoja Ukrainai simts piecdesmit miljonus EUR, kā arī tie palielinās Ukrainas bankas kapitālu līdz miljardam EUR. Tādi piemēri ļauj ticēt, kad labdarība izdzīvos jo vienmēr un ikviens no mums spēs palīdzēt viens otram un citiem.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.