KĀ NEIEDZĪVOTIES LIELOS PARĀDOS?

Parādu atgūšanai tiek izmantoti parādu piedziņas firmu pakalpojumi. Abām pusēm ir iespējams saņemt profesionālu juridisku konsultāciju par saistību nokārtošanu. Parādu atgūšana ir juridiski korekts process, un abām iesaistītajām pusēm ir iespējamas dažādas pieejas parāda atmaksai un saņemšanai. Vispopulārākie ir divu veidu parādu atgūšanas piedāvājumi – cesija, kad parāds tiek nopirkts, un inkaso, kas ir parāda ārpus tiesas atgūšana. Parādniekam par parāda esamību tiek paziņots rakstiskā vēstulē ar aicinājumu labprātīgi veikt saistību izpildi. Likumā noteiktā norma paredz, ka parāda vēstules saņēmējam ir tiesības 21 dienas laikā apstrīdēt lēmumu un par to ziņot parādu piedziņas kompānijai. No parādu piedziņas uzņēmumiem nav jābaidās, jo tās ir ieinteresētas palīdzēt gan parādniekam, gan uzņēmumam, pie kura parāds ir izveidojies.

AR KO ATŠĶIRAS PARĀDU ATGŪŠANAS PROCESI?

Gan juridiskas, gan arī privātpersonas bieži izmanto parādu piedziņas pakalpojumu sniedzēju piedāvājumu. Viens no populārākajiem veidiem kā cilvēkiem mēdz rasties dažāda veida parādsaistības, ir nenomaksāti kredīta un līzinga aizdevumi(vairāk informācijas skatīt te – parādnieku reģistrs). Parādu piedziņas pakalpojumi, lai arī biežāk tiek izmantoti kā juridisku personu veids naudas atgūšanai, to var izmantot arī fiziskas personas. Kreditori un parādu piedziņas pakalpoju sniedzēji, parādniekus iekļauj melnajā sarakstā, kas signalizē citiem komersantiem par klienta iespējām uz godīgu sadarbību.

KĀ TIEK MONITORĒTS PARĀDA ATGŪŠANAS PROCESS?

Ārpus tiesas parādu atgūšana ir populārākais veids kā tiek risinātas šādas situācijas. Otrs izplatītākais ir cesija, jeb parāda pirkšana. Tas tiek izmantots gadījumos, kad parāda atgūšana var būt ilgstoša, attiecīgi parādu piedzinējs iegādājas debitora portfeli, jeb vienkāršākiem vārdiem sakot – nopērk parādu, tādējādi kreditoram sedzot parāda radušos zaudējumus. Ja parādnieks ir kādā no Baltijas valstīm, tad parāda atgūšana iespējam arī šādos gadījumos. Informatīvo vēstuļu, telefona zvanu un citu parāda atgūšanas procesa sastāvdaļu uzraudzīšana ir parādu piedziņas uzņēmuma kompetencē. Visi procesā iesaistītie ir ieinteresēti darījuma veiksmīgai norisei.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.