Totalizators pret bukmeikeri            

Totalizators, likmes, bukmeikers – šķiet, ka runājam par vienu un to pašu procesu, proti, azartspēļu veidu, kur, izdarot likmes par kādu notikumu (visbiežāk tas ir sporta spēles iznākums) mēs vai nu zaudējam savu naudiņu, vai arī papildinām savu naudas maciņu proporcionāli tik daudz, cik daudz naudas esam ieguldījuši, un cik daudz (vai maz) citu spēlētāju arī ir izdarījuši tieši to pašu likmi.

Latviešu valodā termins “totalizators” tiek lietots ikdienā teju ikvienā interneta spēļu saitā, taču angļu valodā šis vārds nav popularitātes virsotnēs jau kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem. Izrādās, angļi, domājot totalizatorus, lieto vārdu savienojumu Pari-Mutuel Betting. Šis jēdzienu angļi lieto, lai apzīmētu kaut ko citu, nevis tradicionālās derības par sporta spēlēm. Ja tradicionālajās ir bukmeikeris, kurš pats nosaka likmes attiecīgajai spēlei, tad totalizatora gadījumā – visa nauda nonāk kopīgā “baseinā”, un derību likme mainās atkarībā no tā, cik cilvēku totalizatorā piedalās. Tas nozīmē to, ka likme var būtiski mainīties pat pēc tam, kad savu naudiņu tajā jau esi ieguldījis.

Uzzini vairāk- https://www.optibet.lv/lv/kazino/

            Lai vieglāk būtu šo sistēmu saprast, izmantosim pavisam vienkāršu sistēmu ar pieciem zirgiem. Par pirmo un ceturto zirgu dalībnieki likmēs ir iemaksājuši 200 dolāru, par otro zirgu – 400 dolāru, par trešo zirgu vien 100 dolāru, bet par piekto zirgu – 300 dolāru. Tātad, šajā gadījumā “baseins” ir 1200 dolāru. No “baseins”, protams, uzreiz tiek “nosmelti” nodokļi – 120 dolāru. Tātad, mums paliek 1080 dolāru un, izdalot šo summu, ar katru no likmēm, mēs redzam, cik naudas iegūsim par katru ieguldīto dolāru. Piemēram, ja likām likmes uz 3 zirgu, tad 1080 ir jādala ar 100, iegūstot 10,80 dolāru. Ja esam totalizatorā uz spēles likuši 10 dolāru, tad būsim laimējuši veselus 108 dolārus (ieskaitot mūsu 10 dolārus)! Turpretī, ja esam cerējuši uz 2. zirga uzvaru, tad par katru ieguldīto dolāru atpakaļ saņemsim vien nieka 2.70 dolārus, tātad, par tiem pašiem 10 dolāriem mēs nopelnīsim vien vien nieka 27 dolārus, no kuriem tīra peļņa būs tikai 17.

Bukmeikera gadījumā likme ir viena, mainās tikai iespējamības proporcija, turklāt tā ir fiksēta un nemainās, kamēr totalizatorā vēl nekas nav īsti skaidrs, kamēr spēle netiek spēlēta. Tiesa gan, arī totalizatori rāda iespējamās derību likmes, taču te uzmanība ir tieši uz vārdu – iespējamās, jo tās jebkurā brīdī var mainīties, ja naudas baseinā “iepeld” vēl kāda naudiņa.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.