Maijs un jūnijs 2019 – hokeja un futbola gaidās

Divi svarīgi notikumi mūs gaida šogad sporta pasaulē, viens no tiem futbolā, bet otrs – hokejā. Pavasarim tuvojoties, nav iespējams palaist garām Pasaules čempionātu hokejā. Čempionāta norises vieta būs Slovākija. Pavisam drīz pēc hokeja čempionāta beigām norisināsies arī gala spēles UEFA čempionu līga. Tik daudz spriedzes un nepacietības! Tie nebūt nav vienīgie notikumi sportā 2019! Tepat Latvijā aprīlī notiks Latvijas čempionāts šahā, bet jūlijā – EuroBasket 2019 turnīrs sieviešu basketbolā. Globālā sporta kategorijās arī iespaidīgas sacenības – Pasaules čempionāts biatlonā, Pasaules čempionāts ziemeļu slēpošanā, kā arī FIBA Pasaules kauss.

Jau kopš 1955.gada futbola līdzjutēji visā pasaulē sirsnīgi seko līdzi notikumiem UEFA čempionu līgā. Kopš pirmā turnīra, kurā piedalījās sešpadsmit Eiropas valstu komandas, turnīrs vieno tūkstošiem fanu. Pirmos čempionu līgas vārtus iesita spēlētājs Joao Baptista Martins, bet pirmos piecus turnīra gadus par čempioniem kļuva komanda no Spānijas – Real Madrid. Komandā spēlēja nu jau leģendārais spēlētājs Alfredo Di Stefano, kura vadībā komanda uzstādija vēl vienu rekordu – 1960.gadā uzvarot Eintracht Frankfurt komandu ar 7 iesistiem vārtiem. Šie abi Spānijas komandas uzstādītie rekordi joprojām nav pārspēti līdz pat šodienai.

UEFA 2019 norisinās jau 64.reizi un finālspēle notiks Madridē, Spānijā. Komanda, kura uzvarēs 2019.gada UEFA turnīrā, iegūs tiesības spēlē pret 2020.gada uzvarētājkomandu UEFA Superkausā. Kvalifikācijas spēles norisinājās no 2018.gada 26.jūnija līdz 29.augustam, galvenā spēles risinās no 2018.gada 18.septembra līdz 2019.gada 1.jūnijam.

Kā jau katru pavasari, arī šogad Latvijā tik iecienītais hokejs tiks īpaši slavēts un analizēts tieši maijā. Tas dēļ Pasaules čempionāta hokejā. Nu jau čempions notiek 83.reizi, un tajā sacenšas labākās hokeja izlases. Čempionāta aizsākumi meklējami 1920.gadā, kad Starptautiskā hokeja federācija nolēma pirmo reizi rīkot čempionātu kā daļu no olimpiskajām spēlēm. Tā tas turpinājās līdz pat 1968.gadam. Mūsdienās tik ierastais sadalījums divīzijās un grupās aizsākās 1931.gadā, kad rezultatīvākās septiņas komandas nonāca A grupā, bet ,attiecīgi, pārējās sešas B grupā. Šo vienkāršoto sadalījumu izmantoja līdz pat 1992.gadam. Tā kā hokeja komandu kļuva arvien vairāk, tad nācās piemērot papildus iedalījumu arī divīzijās, kuru atpazīstam arī mūsdienu Pasaules čempionātā.

Kā parasti, katru gadu maijs Latvijā paiet hokeja zīmē, notiek Pasaules čempionāts hokejā. Līdzjutējiem noteikti ar sarkanu zīmuli jāievelk kalendārā aplīši  11.maijā, 12.maijā, 14.maijā, 16.maijā, 18.maijā, 20.maijā un 21.maijā. Šajos datumos Latvijas hokeja izlase aizstāvēs valsts hokeja godu spēlēs pret savas grupas pretiniecēm. B grupas pilnais saraksts iekļauj tādas valstis kā Zviedrija, Krievija, Čehija, Šveice, Norvēģija, Austrija un Itālija. Pasaule čempionāts notiks Slovākijā, divās pilsētās. A grupas spēles plānotas Steel Arena arēnā Košicē, bet B grupa spēlēs Ondreja Nepelas ledus hallē Bratislavā. Noteikti jāpiemin, ka pēc ļoti ilga pārtraukuma A elites grupā atgriežas Lielbritānijas hokeja izlase.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.