Optometrists vai oftalmologs – kāda tieši ir atšķirība?

Acu ārsts būtu jāizvēlas diezgan atbildīgi. Mēs uzticam šim speciālistam svarīgu lietu – mūsu redzi. Tikai drošs profesionālis spēj palīdzēt saglabāt mūsu dzīves kvalitāti uz ilgiem gadiem. Latvijā jau ir daudz labu ārstu, taču kā tad viņus sameklēt? Mūsdienās daudzi cilvēki iesāk to meklējumus tiešsaistē, tā kā tur jau ir gan atsauksmes jau par okulistu, kā arī ir iespēja atrast profesionāli netālu no savas dzīvesvietas(ieskaties te – bērnu oftalmologs). Bet sākumā nepieciešams tikt skaidrībā ar kvalifikāciju, tā kā acu ārsts ir vispārīga definīcija. Tiem ir 3 specialitātes – oftalmologs, optometrists un, protams, optiķis. Tieši ar ko viņi atšķiras savā starpā, mēģināsim uzzināt tālāk rakstā.

Vai, piemēram, optometrists un oftalmologs jau ir viens un tas pats?

Ir nepieciešama acu pārbaude un arī vajadzīgs acu ārsts, taču kāds tad būs piemērotākais? Šodien medicīnas iestādē bieži vien varētu sastapt terminu oftalmologs un optometrists, bet vai tiešām šis ir tas pats? Šie speciālisti veic redzes pārbaudi, kā arī viņiem ir ārstējošās personas kvalifikācijas sertifikāts, bet atšķirība starp tiem ir. Piemēram, optometrists pārbauda galvenās acu funkcijas, viņš var konstatēt tālredzību un tuvredzību, kā acis redz kopā, un tad, kad tiks konstatēta kāda novirze no normas, kur jau ir nepieciešama ārstēšana, šajā gadījumā klients tiks nosūtīts jau pie ārsta. Tieši oftalmologs acu ārsts tiešām būs tas speciālists, kas veic detalizētu pārbaudi vai profilaksi. Visbiežāk šis ārsts tiek saukts arī par okulistu. Kad pacientam ir obligāta ārstēšana, attiecīgi savai kvalifikācijai ārsts veic medicīnisku vai arī ķirurgiska rakstura ārstēšanu. Bet, optiķis jau ir tāds speciālists, kas tieši izgatavo koriģējošās brilles pēc redzes ārsta receptes. Bez šaubām, mūsdienās ir populāra profesija optometrists, kas veic arī optiķa funkcijas, kas tad var īstenot vienkāršotu redzes pārbaudi, kā arī izgatavot brilles.

Acu ārsts – uz ko tad skatīties, ja meklē?

Jau ir cilvēki, kam jau vairākus gadus atrasts personīgais acu ārsts, taču, ko tieši darīt brīdī, ja ir nepieciešams oftalmologs vai arī optometrists, un īsti nav saprotams meklēšanas virziens? Bieži vien, ja vajadzīga acu pārbaude, mēs jautājam paziņām. Gadījumā, kad nespēj sniegt palīdzību paziņas, tad parasti redzes ārsts būs skatīts tiešsaistē. Mūsdienās par ārstiem arī var atrast interesējošo informāciju gan par sertifikātu, tas būtu pirmais, kas jānoskaidro, gan arī, vai, piemēram, eksistē kādas sliktas atsauksmes par doto speciālistu. Klīnikām ir savas vietnes, kurās pat dažreiz tiek minēta speciālista izglītība, kā arī sertifikāti. Un tieši pats galvenais būs medicīniskās personas sertifikāts, turklāt tam tomēr ir jābūt, kā oftalmologam, gan optometristam. Bet, ja ir nepieciešama ikgadējā redzes pārbaude, droši dodaties pie optometrista, taču, gadījumā ja ir jebkādas problēmas pazīmes vai arī gribat iedziļinātu pārbaudi, tad vajadzīgs jau oftalmologs acu ārsts.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.