Tagad ir tiešām daudzas lēcas internetā un arī veikalos – kā veikt nekļūdīgu atlasi?

Tad, kad bija izgatavotas kontaktlēcas, tad pilnībā izmainījās indivīdu sapratne par to, kā var koriģēt redzi. Tālredzīgie un tuvredzīgie pacienti var arī droši braukt, sportot, peldēties un saredzēt dažādus uzrakstus bez brillēm. Taču kā tad lēcas acīm parādījās?
Droši vien tas liekas neticami, taču centieni izveidot kontaktlēcas bija jau sākti 16. gs. pašās beigās un tas bija L. da Vinči izmēģinājums. No viņa palikušajos pierakstos ir 1508.g. skices, kur attēlota ierīce, kas paredzēta redzes labošanai. Šajos dokumentos aprakstīts, ka savdabīga lēca jāuzliek tieši uz acs un ierīce palīdzēs redzēt. Mūsu laikmetā zinātnieki jau ir pilnībā pārliecināti, ka tieši dotais Leonardo izgudrojums kļuva par mūsdienu lēcas prototipu.
Taču Leonardo izgudrojums tajā laikā nemaz nedabūja atzinību un gandrīz 400 gadus bija aizmirsts. Tikai 1887.g. stikla pūtējs Frīdrihs Mullers izmantoja da Vinči ideju. Tika radītas sava veida protēzes, kuras atdarina acs formu. Tā lēcas daļa, kas atrodas virs baltuma acij, bija izgatavota no balta stikla, bet sastāvdaļa, kas ir virs zīlītes , bija caurspīdīga.
Bet pa īstam milzīgs sasniegums bija, kad K.Tauhey 1947.gadā izgatavoja pirmās kontaktlēcas ar tiešām nelielu diametru, kurš aptvēra tikai radzeni un tika taisītas no pvc, un nemaz nelīdzinājās stikla lēcām. Vēlāk kontaktlēcas pārtapa par tādām, kādas tieši tās mēs zinām šobrīd.

Savukārt, patlaban pat var nopirkt kontaktlēcas internetā, bez šaubām, ja ir zināms, kāda veida lēcas nepieciešamas. Bet, piemēram, ir pat tāda veida kontaktlēcas interneta veikals, kur ir acu ārsti, kuri varētu pārbaudīt acis un izrakstīt receptes. Tehnoloģijas attīstās un viss paliek ērtāks. Un, ja pirms tam pašas pirmās lēcas bija diezgan dārgas, tad šobrīd lēcas cena patīkami pārsteidz.

Kontaktlēcas un arī to dažādība piedāvājumā – izlases priekšnosacījumi

Pilnīgi visas kontaktlēcas internetā vai optikas salonā tiks dalītas dažādos veidos un tipos atkarībā no mērķa, materiāla, valkāšanas ilguma un maiņas perioda. Viennozīmīgi tas ietekmē ne tikai Jūsu izvēli, bet, protams, arī jebkuras lēcas cena būs atkarīga no minētiem faktoriem.

Lēcas acīm pēc to materiāla tiek dalītas cietajās vai mīkstās kontaktlēcās. Cietās var kā būt gaisa caurlaidīgas, tā arī nē. Taču mīkstās lēcas jau ir visbiežāk sastopamas mūsdienu lietotāju vidū, šīs kontaktlēcas parasti tiek izgatavotas no hidrogēla vai silikona hidrogēla.

Pēc nēsāšanas veida, lēcas acīm jau var iedalīt viendienas, ko vakarā izņem, elastīgas, kuras izņem pēc dažām dienām, ilgstošas un nepārtrauktas, kur nēsāt lēcas līdz pat 30 dienām.

Kontaktlēcas varētu sadalīt pēc no nomaiņas perioda: tradicionālās kontaktlēcas, kuras nēsā no sešiem mēnešiem un līdz pat vienam gadam. Lēcas ar plānveida maiņu – 1 dienas, 2 nedēļu lēcas un kontaktlēcas mēnesim. Nav noliedzams, ka, viendienas lēcas cena jau būs lielāka ilgtermiņā nekā, piemēram, trīsdesmit dienu. Tajā pat brīdī viendienas kontaktlēcas tad ir domātas ļoti jūtīgām acīm.

Pēc krāsas kontaktlēcas interneta veikals var piedāvāt gan bezkrāsainas, tā arī tonētas, gan ir tādas, kur krāsu palete ir milzīga un būtiski var izmainīt klienta acu krāsu. Kontaktlēcas, kuras domātas tikai acu krāsas maiņai, var ražot ar 0 dioptriju.

Kā var redzēt kontaktlēcas internetā vai pat optikas veikalos ir diezgan atšķirīgas, būs sākumā vien jāsameklē savs variants!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.