Mūsdienu redzes pārbaude mūsu valstī

Acu ārsts vienmēr ir jāizraugās ļoti atbildīgi. Mēs uzticam šim ārstam svarīgu lietu – redzi. Tikai pārbaudīts speciālists spēj palīdzēt saglabāt mūsu dzīves kvalitāti uz ilgiem gadiem. Latvijas teritorijā jau ir ļoti daudz profesionālu ārstu, taču kā tad viņus uziet? Mūsu laikā cilvēki sāk to meklējumus tiešsaistē, jo tur tad ir kā rekomendācijas par okulistu, kā arī ir iespēja sameklēt profesionāli tuvāk savai dzīvesvietai. Bet vispirms nepieciešams tikt skaidrībā ar kvalifikāciju, jo acu ārsts jau ir vispārīgs termins. Šeit ir trīs profesijas – optometrists, oftalmologs un optiķis. Ar ko gan tie atšķiras, mēģināsim tikt skaidrībā tālāk rakstā.

Ko tieši dara optiķis un arī pārējie acu ārsti?

Tad kādi ir redzes ārsti? Senāk bija viens ārsts okulists, pie kura arī gājām pārbaudīt redzi, taču tagad redzes speciālisti pilda noteiktas funkcijas, atbilstoši savai specialitātei. Piemēram, optometrists – tas ir speciālists, kas strādā ar acu slimībām un kuram ir medicīnas personas sertifikāts, kas tad ir jāatjauno ik pēc 5 gadiem. Šāds ārsts skatās pamata problēmas, laikā kad būs izdarīta redzes pārbaude, strādājot kā ar redzi, gan jau ar pašu acs orgānu. Optometrists var izrakstīt pat koriģējošās brilles vai lēcas. Savukārt, ja būs konstatētas problēmas, optometrists klientu nosūta jau uz ārstēšanu. Šo procesu pilda oftalmologs acu ārsts. Šis speciālists ir okulists, kura jau pienākumos tiek iekļauta acu pārbaude, diagnostika un ārstēšana, preparātu nozīmēšana, gan arī eksistē tādi oftalmologi – acu ārsti, kas veic acu operācijas. Bez tam šie ārsti palīdzēs piemeklēt brilles vai arī kontaktlēcas. Un visbeidzot optiķis, kas nav mediķis. Viņš strādā jau ar recepti, kuru dabūjāt no oftalmologa vai optometrista. Optiķis var izgatavot brilles atbilstoši receptei, salabot rāmjus, kā arī izvēlēties tām materiālus. Ir arī sasaistīta profesija: optiķis-optometrists. Viņš drīkst pārbaudīt redzi un izveidot attiecīgās koriģējošās brilles.

Acu ārsts – uz ko tad skatīties, tad, kad meklējat?

Pirms tam, kā meklēt redzes ārstu, sākumā būtu jāizprot – kas konkrēti Jums ir vajadzīgs vai tas būtu oftalmologs, vai jau optometrists. Kā tas bija augstāk rakstīts, šī speciālista darbs tad ir redzes pārbaude, taču oftalmologa jau ārstēšanas process. Tā kā šie abi speciālisti ir ārstnieciskās personas, viņiem jāparādās ārstu reģistrā. Protams ir ērti, kad iespējams attālināti pieteikties, kad nepieciešama acu pārbaude, nevis ilgi gaidīt, mēģinot sazināties telefoniski. Vienmēr izlasiet rekomendācijas, protams, ja šādas pastāv par izvēlēto ārstu. Tagad optometrists jau ir pat atrodams optikas salonos, kur var uzreiz pasūtīt arīdzen brilles.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.