CIK BIEŽI JĀKOPJ KANALIZĀCIJA?

Jebkurš privātmājas īpašnieks zina, cik liela nozīme ir visu komunikāciju uzturēšanai kārtībā un jau precīzai izbūvei un plānošanai pirms pamatu likšanas. Šajā jautājumā īsti nav tādu faktoru uz kuriem pievērt acis ar domu, ka kaut kad nākotnē gan jau tas tiks sakārtots. Nedrīkst ignorēt pirmos problēmu vēstnešus, jo tas var novērst pie daudz lielākām problēmām. Kanalizācija ir viena no svarīgākajām komunikācijām, jo rūpējas ne tikai par antisanitāru apstākļu novēršanu mājoklī, bet arī par vides nepiesārņošanu. Ikdienā saimniecībā patērēto ūdeni ir jānovada dabai draudzīgā veidā, neradot piesārņojumu un antisanitārus apstākļus. Privātmājām, visbiežāk, tiek piedāvāti divi risinājumi – septiķa vai bioloģiskās attīrīšanas iekārtas ierīkošana(aplūko te – Septiķis). Pilsētās dzīvojošajiem, kuri vēlas būvēt paši savu māju, var būt arī iespēja pieslēgties pilsētas kanalizācijas sistēmai, bet mazliet attālākos lauku rajonos šādu iespēju nav.

GRUNTSŪDEŅU LOMA BIO KANALIZĀCIJAS SISTĒMAS PLĀNOŠANĀ UN IZBŪVĒŠANĀ

Ir dažādi notekūdeņu apsaimniekošanas veidi, bet privātmāju iekārtošanā, visbiežāk, izmanto trīs – septiķi, bio-attīrīšanas iekārtu vai arī pilsētas centralizēto pieslēgumu. Bioloģiskā attīrīšanas iekārtā ir daudzfunkcionāla. Attīrītais ūdens ir lietojams atkārtoti, piemēram, dārza laistīšanā. Bioloģiskās attīrīšanas iekārtas darbojas, izmantojot elektrību, tačuu patēriņš ir pavisam neliels. Septiķa ierakšana zemē nozīmē divu vai trīs tvertņu uzstādīšanu, kurā ūdens tiek atdalīts no tā satura. Septiķa tīrīšana ir jāveic pāris reizes gadā un to dara asenizācijas pakalpojuma sniedzēji.

BIO KANALIZĀCIJAS UN SEPTIĶA PRIEKŠROCĪBAS MĀJSAIMNIECĪBĀS

Pašvaldības noteikumi nosaka to, kādu attīrīšanas iekārtu ir iespējams izmantot. Ja 200 metru attālumā no būvobjekta atrodas centralizētais kanalizācijas vads, ir iespējams pieslēgties tam. Izmaksas nosaka dažādi faktori – nepieciešamo materiālu cena, darbs tiks veikts pašu spēkiem vai tiks algoti speciālisti un tamlīdzīgi. Ja tomēr centralizētajam kanalizācijas vadam nav iespējas pieslēgties, tālākās darbības nosaka gruntsūdeņu stāvoklis īpašumā un apkārtnē. Septiķa ierīkošana ir pietiekoši laba alternatīva vienkāršai privātmājai vai vasarnīcai. Lielākai mājai, kuru apdzīvo vairāk cilvēku, labs risinājums ir bioloģiskā attīrīšanas iekārta, kur pārstrādāto ūdeni var izlietot saimniecībā, tādējādi ietaupot arī šādā veidā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.